Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom Utrecht

De precieze oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is niet bekend. Maar in de loop der jaren zijn er wel enkele feiten boven water gekomen. Een Britse studie uit 2003 van hulpverlener Joanne Blackerby suggereert dat een specifiek gen een rol zou kunnen spelen. Mensen met IBS hebben volgens de studie een grotere kans dat hun ouders de aandoening krijgen. Het is onduidelijk waarom dit zo is.

Er zijn zelfs mensen die volhouden dat hun IBS ook door een of andere ziekte is ontstaan. Er wordt gedacht dat bepaalde virussen, bacteriën en schimmels IBS kunnen veroorzaken. Sommigen geloven dat door een verandering in het immuunsysteem, IBS kan worden uitgelokt door een ziekte die vroeger dodelijk was. Intussen wordt ook gezegd dat sommige mensen een stoornis in de darmen hebben die IBS veroorzaakt.

Wat de oorzaak van het prikkelbare darm syndroom ook is, er is iets aan te doen. Het is belangrijk dat u uw arts over uw symptomen kunt inlichten. Hoewel u de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom kunt vaststellen door de naam te kennen, zult u meestal een diagnostisch onderzoek moeten ondergaan om te bewijzen dat u het hebt. Wat zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom? U kunt al dan niet last hebben van diarree, constipatie of beide. Daarnaast kunt u ook buikpijn hebben, erg moe zijn, onwillekeurig gewicht verliezen en een dringende behoefte hebben om naar het toilet te gaan.

De meeste mensen hebben IBS voor een korte periode, meestal een paar weken. Maar Blackerby gelooft dat langdurige IBS veel grotere problemen kan veroorzaken. “Het is een chronische ziekte, het is slopend genoeg om je vermogen om te werken, om geld te verdienen, om naar school te gaan en om voor je partner te zorgen, weg te nemen.” Ze vervolgt: “Je komt thuis en je wilt alleen maar luieren en niets doen.”

erop dat IBS meer is dan een aandoening die het leven moeilijker maakt. Het is ook aan te bevelen dat u emotionele en psychologische therapie overweegt.

Het is jammer dat IBS de kwaliteit van iemands leven enorm kan verminderen. Maar het goede nieuws is dat er maatregelen zijn die je kunt nemen om de gevolgen van IBS te beperken. Hoewel er geen genezing bestaat voor prikkelbare darm syndroom, bieden therapieën effectieve, niet-medicinale behandelingen zoals gedragstherapie, cognitieve therapie en geleidelijke lichaamsbeweging.

Chirurgische ingrepen, zoals een operatie om de grootste en krachtigste darm van het lichaam te verwijderen, of een operatie om een colostomie aan te leggen om de stoelgang mogelijk te maken, zijn vaak niet haalbaar of wenselijk vanwege de uitgebreide littekenvorming en de littekenvorming die dit met zich meebrengt. Steroïde therapie is aanbevolen voor mensen met ernstige flare-ups. Hoewel dit vaak effectief is, kan het extreme vermoeidheid veroorzaken, wat leidt tot afhankelijkheid van stimulerende middelen zoals steroïden. Andere therapieën zijn onder meer garanties voor mensen met chronische of ernstige IBS-D. Chirurgie heeft niet de voorkeur, maar kan worden toegepast als geen enkele andere methode effectief is voor een bepaalde patiënt.

Wat is IBS-D? Prikkelbare darm syndroom met diarree (IBS-D) is een gastro-intestinale aandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn, veranderingen in de stoelgang, en veranderde darmgewoonten en een zekere mate van rectaal ongemak en onregelmatigheid. Het is geen ziekte maar een functionele stoornis die abnormale gewaarwordingen, emoties en gedragingen, waaronder een abnormale stoelgang, bij de patiënt weerspiegelt.

?: Geen paniek. IBS is geen dodelijke ziekte, maar eerder een behandelbare aandoening. Elke persoon heeft het Prikkelbare Darm Syndroom in verschillende stadia of niveaus. Behandeling is mogelijk afhankelijk van het ontwikkelingsstadium, de voorgeschiedenis en de gezondheidstoestand van de patiënt. Vermijd de dingen die je verergeren en verwarren met IBS.Leer hoe je IBS symptomen kunt herkennen. Identificeer eenvoudige veranderingen in levensstijl. Ontwikkel een steungroep. Maak belangrijke veranderingen in uw dieet.

Als u meer dan twee van deze symptomen heeft, is het sterk aan te raden u uitgebreid medisch te laten onderzoeken, want meer dan twee van deze symptomen wijzen meestal op een ernstige aandoening die niet kan worden behandeld met de talloze geneesmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn.