Wat is geneeskunde?

Holistische geneeskunde

Haptotherapie is een van een reeks complementaire therapieën die een hele reeks problemen oplossen. Door de geest, het lichaam en de geest in te schakelen, wordt anekdotische genezing een geprefereerd alternatief. Het is gebaseerd op de traditionele praktijk en Museum Second-Age Medicine (een mix van oude geneeskunde). De basisdoelstelling is de patiënt te helpen zijn symptomen te begrijpen, de relatie tot de situatie te voelen en zich in verbinding te stellen met de juiste hulpbronnen. Haptotherapie ondersteunt een begrip van persoonlijke energie en is zowel gestructureerd als ongestructureerd als het van toepassing is op het lichaam en de persoon.

Binnen het lichaam bestaat een netwerk van spieren, gewrichten en moleculen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het lichaam heeft ook zijn eigen zenuwstelsel, immuunsysteem, klieren, lymfestelsel en herbruikbare onderdelen die stresshormonen produceren.

De natuurkunde vertelt ons dat alles met alles verbonden is en dat energie door dit netwerk stroomt en zich uitbreidt. Als dit netwerk niet gestructureerd zou zijn, dan zou energie worden verspild zonder voorzieningen voor zaken als ademen, lopen en denken. Een gestructureerd netwerk helpt iets zichzelf in stand te houden, door delen van het lichaam tot structuur te maken als voldoende bestanddelen.

Haptotherapie gaat verder dan het opvullen van de ruimte tussen botten en organen.

De eenvoudigste manier om te spreken over het menselijk lichaam en hoe ons lichaam stress genereert is te spreken over het Centraal Zenuwstelsel. Dit kernlichaam vindt zijn wortels boven in het hoofd, waar het in verbinding staat met en zich uitbreidt tot het hoofd, de nek, de schouders, de armen en de handen. Haptotherapie ondersteunt het centrale zenuwstelsel, zodat iemand zich kan ontspannen en zich beter voelt. Haptotherapie helpt ervoor te zorgen dat het centrale zenuwstelsel goed functioneert. Het centrale zenuwstelsel kan “gefragmenteerd” zijn over een netwerk van zenuwen of het kan spontaan ontstaan vanuit het centrale zenuwstelsel wanneer bepaalde soorten signalen er op het juiste moment zijn. Als het functioneren van het centrale zenuwstelsel verstoord is, kan het denken en/of redeneren niet helder, van waakzaamheid, vindingrijk of doeltreffend zijn. Iemand kan bijvoorbeeld door een ongeluk of een ongeval over dingen gaan piekeren en herkauwen. Zodra dat netwerk van zenuwen verzwakt is, wordt de communicatie onduidelijk en soms nutteloos. Haptotherapie zal beginnen om dingen te herstellen, zodat het Centraal Zenuwstelsel het lichaam kan helpen om te reageren en voor zichzelf te zorgen, de herinnering van het lichaam wakker te maken en op de juiste manier te reageren. Haptotherapie verbindt het lichaam en het Centraal Zenuwstelsel opnieuw, zodat de stresssituaties niet langer door de hersenen en het zenuwstelsel worden verwerkt. Het centrale zenuwstelsel zal nog steeds werken, maar de hersenen zijn uit de lus van de verwerking gelaten. Op cellulair niveau zullen de neurale verbindingen anders zijn. Het zal voor het lichaam een stuk eenvoudiger zijn om de benodigde en juiste informatie van het hersensysteem te krijgen en interne signalen te ervaren. Het hersensysteem heeft het te druk om alle informatie te verwerken en op te slaan, wat resulteert in een “afkoelingsproces”. Haptotherapie maakt gebruik van een proces dat de hersenen en het zenuwstelsel in staat stelt om met minimale inspanning, en zonder stress, de verwerking gedaan te krijgen. De verwerkte informatie wordt klassiek verwerkt via het Centraal Zenuwstelsel en somatisch centrum dat de krachtpatser van de hersenen is in het genereren van orde en organisatie buiten de geest. Het Centrale Zenuwstelsel kan ook gevoed worden om het centrum te veranderen in een bondgenoot op vindingrijke manieren, zoals een nuttig en veilig netwerk van vaardigheden en hulpbronnen.